top of page

Skriva novell

Novellens delar

- En novell börjar mitt i handlingen, så nära slutet som möjligt. Behöver läsaren veta något som hände innan novellens start används tillbakablickar.

- Det ska finnas ett hinder som huvudkaraktären måste ta sig förbi. Att hitta en drivkraft eller ett mål för huvudkaraktären gör det lättare att sätta upp hinder i vägen för den samma.

- Handlingen är begränsad och ska ha en oväntad vändning eller något överraskande på slutet. - Novellen innehåller få karaktärer och man får ofta följa en av dessa karaktärers tankar och känslor.

Vill du ha en tydlig överblick över novellens delar kan du ladda ner den PDF som finns längre ner i inlägget.


Är det lätt att skriva en novell?

En novell är kortare än en roman och verkar därför enklare att skriva. Men eftersom en novell har begränsat med utrymme måste texten, karaktärerna och handlingen vara mycket effektivare. Du har inte möjlighet att under lång tid visa en karaktärs personlighet, utan detta måste göras genom väl valda ord och gestaltningar. Du har inte heller möjlighet att måla texten med långa beskrivningar av personer och miljöer. Effektivitet är ordet! Men noveller är väldigt roliga att skriva då man får klura och väga innehållsliga delar och ordval på guldvåg.


Hur lång är en novell?

Längden på en novell kan variera från 2 sidor upp till 60 sidor. Men vissa noveller kan vara ända upp till 120 sidor. Gränsen för en novell läggs vid cirka 100 sidor.


Mall för att planera novell

Här kan du ladda ner en PDF (helt gratis och utan förpliktelser) med en mall för novell. Här ser du novellens olika delar uppspaltade efter den dramaturgiska kurvan. Det är bara att skriva ut och sätta igång att planera handlingen!

Vill du ha hjälp att bolla idéer kring planeringen, få skrivcoachning på innehållet eller hjälp att korrekturläsa? Kika här!Novellplanering
.pdf
Ladda ner PDF • 90KB


5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rubriker

Kommentare


bottom of page