top of page

Dolda sidor hos en karaktär

Karaktärens dolda sidor spelar en stor roll för handlingen. De dolda sidorna ger karaktären ett djup och en historia. För varför är karaktären Anna alltid lite småspydig mot grannens chihuahua? Jo, för att när hon var liten blev hon biten av just en sådan. Om detta inte är viktigt för handlingen behöver inte läsaren veta något om bakgrundshistorien, utan det blir ett personlighetsdrag hos Anna. Men skulle denna detalj spela en roll i henne inre utveckling, mot att kanske börja gilla hundar, så behöver läsaren presenteras för händelsen vid en passande tidpunkt.

När vi träffar en ny människa får vi inte veta allt om denne på en gång. När vi lär känna personen kommer fler och fler sidor fram som små egenheter, positiva sidor och negativa sidor. Hur en person beter sig beror ju ofta på erfarenheter, uppväxt, personlighet, miljö och så vidare. Du som författare behöver lära känna din karaktärs historia och egenheter för att kunna plocka fram delar när de passar i handlingen. Läsaren behöver få lära känna din karaktär steg för steg, i med och motgång, precis som med verkliga människor.

Alla människor har en sida de visar upp och några sidor som de håller tillbaka. Men i pressade situationer kanske en person inte kan behärska sig och då kommer den dolda sidan fram. Samma är det med din karaktär. När karaktären blir pressad kanske denne försöker att dölja sin reaktion. Men vid en viss gräns kommer detta inte att fungera längre och karaktären reagerar på hindret. Du som författare behöver vara medveten om varför karaktären blir triggad av händelsen och hur denne kommer att tänka kring händelsen och därefter hur karaktären visar reaktionen utåt. Läsaren kanske inte alltid behöver förstå varför karaktären reagerar så som den gör, men läsaren behöver få se eller ana att karaktären har underliggande sidor, att det finns något mer.


Första gången kanske karaktären kan ta en motgång, men vad händer om motgångarna blir värre? Sätt igång att pressa din karaktär när du väl har bestämt dig för vilka de dolda sidorna är!
0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rubriker

Comentarios


bottom of page