top of page

Svart kod av Magnus Carling

Handling

Efter att Carl Leonard får ett dödsbud från två poliser behöver han lämna sin lugna nedkopplade tillvaro i sin stuga i skogen, för att ordna med begravningen. Han ramlar över namnet Elisif och en ovänligt inställd polis när han besöker den lägenhet han ärvt. Efter att ha insett att poliserna inte kommer ha förmågan att komma fram till vem som orsakade dödsfallet dammar han av sina gamla datasäkerhets-kunskaper. När han söker efter förbjuden information på internt utsätts han för ett mordförsök. Hela hans gamla liv kommer ikapp honom och han tvingas ta itu med allt som gjorde att han lämnade det gamla livet bakom sig. Men det slutar inte där, han blir indragen i något mycket större som leder honom till andra sidan jorden och en svart kod - ett data virus som hotar hela världen.


Författaren

Magnus Carling som skrivit boken arbetar som informationssäkerhetschef vilket gör delarna som handlar om att hacka system och besöka förbjudna platser som Darknet, trovärdiga. Även om jag själv som läsare inte har en aning om hur sådana saker fungerar är det ändå lätt att hänga med och förstå vad det är som händer.


Innehåll

Att boken handlar om AI, internet, de spår man lämnar efter sig på internet och AI:s hot mot mänskligheten samtidigt som huvudkaraktären dras in i svårigheter kopplat till detta, gör boken intressant. Den passar både den som är intresserad av dessa ämnen men även den som vill ha en spännande bok att läsa.


Fångar sina läsare

En sak som gör boken lätt att läsa är Magnus sätt att skriva och hur han bygger upp den - allt från meningar till hela kapitel. Tack vare hans sätt att skriva flyger sidorna förbi utan att man märker att man läser. Varje kapitel har sin egen dramaturgi, vilket gör varje kapitel spännande. Även om handlingen inte fångar mig på djupet har jag ändå svårt att lägga ifrån mig boken. Den har en speciell dragningskraft som gör att jag måste fortsätta läsa.


Uppföljare

Detta är första delen av tre, så även om boken hade ett bra slut, men inte en cliffhanger som fångade mig, känner jag ändå att jag blir nyfiken på hur han kan fördjupa och ta vid där det slutade. Och eftersom jag tycker om hans sätt att skriva så kommer jag absolut att läsa del två.


21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rubriker

Comments


bottom of page