top of page

Mall för novell

Att skriva en roman är ett stort projekt. Därför kan man testa sin idé i ett mindre format. Dock finns det några skillnader mellan dessa två skönlitterära texter som man bör vara medveten om.


Novell vs roman

En novell innehåller få karaktärer, utgår ifrån en händelse inom en begränsad tidsram, så du måste välja ut de viktigaste karaktärerna, hitta kärnan i handlingen och begränsa tiden. Dialoger och beskrivningar är effektiva och väl valda i en novell, medan du in en roman har tid att bygga ut och lära känna karaktärer och miljöer. Därför är ordvalet i en novell väldigt viktigt. Välj ord med omsorg som verkligen beskriver den känsla eller personlighet du vill förmedla.


Utveckla din idé

När du har fått ihop handlingen i novellformat kan du bygga på och utveckla din text gällande tid, karaktärer, handling och beskrivningar. För tänk på att i en novell har du som sagt inte tid för stora målande beskrivningar. När du utvecklar texten kan du lägga till sidospår och parallella handlingar samt presentera och lägga till fler karaktärer.


Novellmall i PDF-format

I PDF:en, som du kan ladda ner här:

Novellplanering
.pdf
Ladda ner PDF • 90KB

hittar du de olika delarna som ska finnas med i en novell. Dessa delar presenteras enligt den dramaturgiska kurvan. Jag har byggt denna kurva utifrån 8-akter. De två första akterna är den första tredjedelen och de två sista är den sista tredjedelen. Det som kommer däremellan är den stora mittendelen där spänningen stiger och hinder presenteras.


Stöttning i ditt skrivande

Känner du att du behöver stöttning och hjälp i ditt skrivande kan du läsa mer om de tjänster jag erbjuder här! Vill du hellre kontakta mig på en gång för att se hur jag kan hjälpa till så klickar du här för att komma till mina kontaktuppgifter.


Hoppas du har nytta av PDF:en och lycka till med att skriva din novell!1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page