top of page

Vad drömmer hen om?

Uppdaterat: 21 juni 2023

MacGuffin är den eller det åtråvärda i en skönlitterär text. MacGuffin behöver inte vara en karaktär, men beroende på vilken genre man skriver i så kan den vara det. I en romance- eller feelgoodbok där det fokuseras på relationer så kan MacGuffin vara drömprinsen. I en äventyrsroman så kan MacGuffin symboliseras av skatten som ska hittas.


För protagonistens del så ska strävan efter MacGuffin presenteras tidigt så läsaren förstår vad huvudkaraktären strävar efter. Sedan är det antagonistens roll att sätta hinder för huvudkaraktären att få MacGuffin. Gärna så ska även antagonisten ha som mål att på något sätt vilja ha MacGuffin eller förhindra huvudkaraktären från att nå densamma. Det kan också vara så att antagonistens mål krockar med och försvårar för protagonistens att nå MacGuffin.

MacGuffin kan till exempel vara ett jobb som båda vill ha, drömprinsen eller ett objekt som Saurons ring i Sagan om ringen.


Så att definiera ett mål i form av en sak eller person är viktigt för handlingen, för detta mål driver handlingen framåt.18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page